Les drie: Griekse helden in de klas

Odysseus en de Cycloop

Op het programma voor onze derde les stonden de Griekse helden.

Onze enthousiaste leerlingen gingen voor het eerst kennismaken met het Trojaanse paard en de avonturen van de sluwe Odysseus. Om de les te beginnen lieten we een filmpje zien waarin de Trojaanse oorlog werd verteld aan de hand van Disney-figuren. Erg geslaagd en grappig: de kinderen waren meteen mee!

Na het stilzitten was het tijd voor actie. De leerlingen kregen te horen dat onze held Odysseus na tien jaar vechten na lang niet thuis zou komen. Sterker nog, hij zou de gekste avonturen beleven. Om die avonturen over te brengen, leek het ons veelbelovend om de leerlingen enkele avonturen in toneeltjes te gieten en dat voor de rest van de klas op te voeren, om hun woordenschat en verhalen op een activerende manier bij te brengen.

Cyclopen, heksen, varkens en koeien werden meesterlijk vertolkt. Het resultaat mocht er zijn! Na het toffe en luchtige gedeelte werd er ook even stilgestaan bij de kracht van mythes. Waarom werden mythes verteld en welk nut hebben ze nog de dag van vandaag? Gebeuren zaken zoals omzwervingen op zee, mensen wiens toekomst onzeker is,… niet nog steeds op dit eigenste moment?

De leerlingen sloegen al snel de brug naar oorlogen, bootvluchtelingen en andere actuele thema’s. Wanneer die zware thema’s waren afgerond, was het tijd voor wat Griekse grammatica. Het plan was om het Griekse werkwoord (3e enkelvoud en meervoud) te introduceren. Om de leerlingen eerst vertrouwd te maken met enkele Griekse werkwoorden, speelden we de Oudgriekse variant van Jantje zegt: Ὀδυσσευς λεγει! In een mum van tijd kende de leerlingen de betekenis van 5 Griekse werkwoorden. Daarop werd er dan voortgebouwd en uitgelegd hoe de 3e persoon enkelvoud en meervoud worden gevormd met die 5 werkwoorden. Voor we het goed en wel beseften ging de bel alweer en onze les zat erop. Naast een zucht van opluchting, had ik nog een zeer voldaan gevoel.

Het volledige lesplan kan je in onze sectie lesmaterialen vinden.

Geschreven door Jarno Vercamer